Bardzo często słyszymy o zdrowej żywności, a nie do końca zdajemy sobie sprawę, co się kryje pod tym określeniem. Ogólnie można powiedzieć, że jest to żywność wytworzona w najbardziej naturalnych warunkach i w najbardziej naturalny sposób. We współczesnym świecie nieskażona natura nie istnieje, ale przynajmniej można stworzyć pewne uwarunkowania, dzięki którą żywność jest w miarę zdrowa. Jak to zrobić? Przede wszystkim nie korzystać z żadnych substancji sztucznych w poszczególnych etapach produkcji żywności. Chodzi tu nie tylko o konserwanty, ale nawozy sztuczne, środki chemiczne, barwniki, substancje zapachowe i inne jeszcze produkty używane od momentu produkcji, poprzez transport i przechowywanie. Tego typu produkty są ważne dla producentów, bo żywność wygląda ładnie, dłużej można ją przechowywać. Niestety dla konsumentów jest to mniej korzystne. Jeśli mamy do wyboru produkt świeży, naturalny, lepiej go wybrać niż produkt spożywczy naszpikowany chemicznie, chociaż zapewne ładniej wygląda. Jest szczególnie istotne w przypadku pożywienia dla dzieci.
Podobne publikacje
-
Zadbaj o swoje zdrowie dzięki świadomemu treningowi
Trening to sposób na poprawę wydajności i upewnienie się, że maksymalnie wykorzystujesz swoje ciało. Ważne jest,... -
Zadbaj o swoje zdrowie jak najszybciej, naprawdę warto
Warto zadbać o swoje zdrowie i zajmie to tylko trochę wysiłku. Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić,... -
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie
Korzyści płynące z aktywności fizycznej są dobrze znane. Ale jakie są korzyści z treningu? Wiadomo, że...